Ivo van Vulpen

17 nov | 15 jan 2024

Nikhef N ATLAS sZ6cJHdpG1nQM2rTProf dr. Ivo van Vulpen bestudeert de allerkleinste deeltjes. Hij doet dat samen met dr. Andrea Garcia Alonso en duizenden collega’s uit de hele wereld. Ze onderzoeken beelden die met een diep onder de grond in Genève gelegen deeltjesversneller - waarin protonen (kerndeeltjes) met heel hoge snelheid op elkaar botsen - worden gegenereerd. Ze zien op hun schermen deeltjes die zo klein zijn dat ze tot voor kort alleen maar theoretisch leken te bestaan: Z-bosonen en Higgs-bosonen. En echt zien doen ze die deeltjes ook weer niet. Ze zien slechts de sporen die ze achterlaten als ze uit elkaar vallen of in elkaar versmelten.

In deze tentoonstelling toont Kunsttraject niet alleen die beelden van botsende en splitsende elementaire deeltjes, maar ook de enorme apparaten, kilometerslange buizen vol met kabels en draden en de mensen die deze wonderlijke machines bedienen. Een visuele reportage over de zoektocht naar botsende en wegvliegende deeltjes. Z-bosonen en Higgs-bosonen uitvergroot.
Op dat formaat lijkt zelfs Kandinsky nabij.

Kunsttraject biedt met deze fototentoonstelling Nikhef (Nationaal instituut voor subatomaire fysica) en CERN (Conseil Europeen pour la Recherche Nuclèaire) de kans om op groot en klein formaat hun verhaal te vertellen.

 
Kunsttraject-etalages
De foto’s zijn dag en nacht te zien in vier etalages: Bentinckstraat 23 en 25 en Cliffordstraat 10 en 16. In de onderdoorgang J.M. Kemperstraat/Van Limburg Stirumstraat hangen 5 foto’s op groot formaat.