i.m. Ilse Starkenburg

19 apr | 3 jun 2024

tekst  Ilse  Starkenburg, beeld  Timon HagenEen monument, een expositie en een poëzie-avond ter nagedachtenis van dichter Ilse Starkenburg (1963-2019)

Ilse Starkenburg
Dichter Ilse Starkenburg woonde in de Zeeheldenbuurt. Zij overleed in 2019. Zij publiceerde vijf gedichtenbundels en een verhalenbundel. Haar laatste bundel was ‘De boom valt op mij’ (2017). De titel van die bundel verwijst naar het ongeluk dat Ilse had op het Zoutkeetsplein in de Zeeheldenbuurt. Tijdens een storm waaide een boom om, en Ilse kwam onder de boom terecht. Zij overleefde het ongeluk, maar overleed twee jaar later. In de tussentijd verscheen haar laatste bundel.

Monument en expositie Kunsttraject-etalages
Kunstenaar Timon Hagen heeft een monument voor Ilse ontworpen. Op vrijdag 19 april om 15 uur wordt het monument onthuld op het  zoutkeetsplein. Aansluitend is de opening van de tentoonstelling ‘De boom valt op mij’ in zes Kunsttraject-etalages met op gedichten van Ilse geïnspireerde kunstwerken van Timon Hagen, Erna van Sambeek en Jannemieke Versteegen.
De werken zijn tot 3 juni te zien in de volgende etalages: Dirk Hartoghstraat 41, 45, Van Heemskerckstraat 42, 46 en Roggeveenstraat 109, 165.
Bij de onthulling en bij de opening zullen de dichters Rozalie Hirs, Diana Ozon en Anne van Amstel voorlezen uit Ilse’s en hun eigen werk. De deelnemende kunstenaars en dichters waren allen bevriend met Ilse. Zo is dit een eerbetoon voor een gewaardeerde vriendin en een bewonderde dichter, waarbij iedereen van harte welkom is.

Poëzie-avond Parlarie
Op donderdag 25 april, 19.30 uur is er in Parlarie, de buurtkamer van de Zeeheldenbuurt, Barentszstraat 28, een interactieve poëzie-avond met Rozalie Hirs, Diana Ozon en Anne van Amstel. Toegang gratis. Voor hapjes en drankjes wordt gezorgd. Voor informatie en reserveren (mag, maar hoeft niet): Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.