Monica Overdijk

17 mrt | 17 jun 2019

Familie OverdijkMet iets tussen engelengeduld en verbeten vasthoudendheid werkte Monica Overdijk anderhalf jaar lang aan zes tekeningen van drie van haar tantes en drie ooms: de zussen en broers van haar vader. Monica maakte digitale foto’s van hen en zoomde op haar beeldscherm in op de kleinste details. De pixels werden vertaald in minieme stipjes kleurpotlood, en zo kwamen na lang stippelen zes mensen te voorschijn.

Die afstandelijke benadering leverde juist verrassend aandoenlijke portretten op. Voor Monica was alles even belangrijk: ieder rimpeltje en haartje, ieder bloemetje op de blouse van tante Bep, het is allemaal met dezelfde nauwkeurigheid afgebeeld. De ooms en tantes staan in
de simpelst denkbare en meest neutrale pose op het witte papier. Monica is de kunstenaar maar zij eist weinig aandacht op: alles gaat om oom Piet, Willem en Frits en om tante Bep, Ria en Janny.
Ferry Wieringa interviewde de ooms en tantes en destilleerde uit ieder interview een korte tekst, die bij de portretten in de etalages te lezen zijn.

Kunsttraject-etalages:
Dirk Hartoghstraat 41, 45
Van Heemskerckstraat 42, 46
Roggeveenstraat 109, 165

uitnodiging