Irene van de Mheen

24 mei | 24 augustus 2015

De tekeningen van Irene van de Mheen zijn altijd gebaseerd op ruimtes. Ruimtes waar je niet speciaal naar toe gaat maar waar je wel doorheen komt, vindt zij interessant. Denk aan een trappenhuis, een gang of een hal. Zij maakt mooie, eenvoudige, tekeningen op papier maar ze tekent ook op wanden en vloeren.
Haar lijnen slaan hoeken om of suggereren verdwijnpunten die ver weg achter de wand liggen waarop ze zijn aan-gebracht. Zo speelt ze met hoe wij een ruimte waarnemen. Haar werk is altijd helder en eenvoudig, maar het is ook aangenaam imperfect. Ze schildert namelijk geen strakke lijnen met verf maar gebruikt stroken gekleurd vinyl die zij losjes uitsnijdt en ter plekke opplakt. Daarbij volgt zij meestal geen vooropgezet plan, maar laat ze zich leiden door wat er gebeurt.
In de etalages in de Staatsliedenbuurt is een combinatie te zien van al bestaande tekeningen en van muurtekeningen die inspelen op het bijzondere karakter van de etalages. Die zou je ook kunnen zien als ondiepe en bijna claustrofobische kamertjes, waarin Irene ruimtes oproept die er achter de ramen zouden kunnen zijn.

pdf uitnodiging