Ellen en Anita Mandemaker

22 jan | 4 apr 2022

Ellen en Anita Mandemaker zijn zussen en beiden kunstenaar. Samen exposeren ze in de Zeeheldenbuurt.

Ellen Mandemaker maakt vooral geënsceneerde foto’s. Ze maakt kleine opstellingen in haar studio, die ze vervolgens fotografeert. De laatste paar jaar heeft ze zich grondig verdiept in de Aardappel. In haar atelier  transformeren de aardappels van een wat saaie zand- bruine knol naar echte persoonlijkheden en krijgen ze menselijke trekken. 

Anita Mandemaker maakt objecten van hout, maar ze is geen beeldhouwer die met een beitel een beeld uit een blok hout bevrijdt. Met plankjes of in een vorm gezaagde plaatjes zet ze haar werk in elkaar. De objecten worden met ingehouden kleuren beschilderd. De voorstellingen zijn herkenbaar en persoonlijk, maar soms zijn er vervreemdende details als een pistool of een zaag, die het harmonieuze karakter van haar werk doorbreken.

Voor de kunstetalages in de Zeeheldenbuurt bedachten Ellen en Anita vier combinaties van werken. In twee etalages toont ieder een werk. Iedere etalage heeft een titel: Lady Rosetta en Woody Woodpecker zijn te zien in de Hartoghstraat, Lady Clair in de Roggeveenstraat en Jacky, het houten meisje en de Spunta in de Heemskerckstraat. Hoe verschillend hun manier van werken ook is, het gaat heel goed samen. De concentratie waarmee hun werken gemaakt zijn, de humor en de aandacht voor kleinigheden zijn overeenkomsten.

Opening en rondleiding
Er is voorlopig geen opening en rondleiding door de kunstenaars.

De Kunsttraject-etalages
Het werk is dag en nacht te zien in de volgende etalages:
Dirk Hartoghstraat 41, 45
Van Heemskerckstraat 42, 46
Roggeveenstraat 109, 165


uitnodiging

www.anitamandemaker.nl  

www.ellenmandemaker.com