Kaptein Roodnat

20 apri | 15 jun 2014

Met de kinderen van Brede School de Zeeheld en HVO Querido.

Marleen Kaptein en Stijn Roodnat zijn samen Kaptein Roodnat. Kaptein Roodnat ontwerpt en maakt meubels, producten en kunsttoepassingen. Een van die kunsttoepassingen is een “stadspeelhek” aan de Van Diemenstraat in de Zeeheldenbuurt. Het hek was een opdracht van stadsdeel West en Woningbouwvereniging Eigen Haard en het moest er komen zodat spelende kinderen niet meer zomaar de drukke Van Diemenstraat op kunnen rennen.

Het woord “hek” klinkt onvriendelijk. Een hek is meestal bedoeld om iemand op te sluiten of buiten te houden. Zo niet dit hek: het mooie van het stadspeelhek is dat het je er omheen kunt lopen en doorheen kan kijken. Het is ook maar 1,40 m hoog. Een paar staanders van het hek zijn ook zitelementen. Het heeft geen gaas of spijlen, maar is opgebouwd uit in cortenstaal uitgesneden kindertekeningen.

Kaptein Roodnat vroeg kinderen uit de buurt tekeningen te maken over de stad en over de weg van huis naar school. De tekeningen waren de bouwstenen van het hek. De witte stukken van het papier zijn nu de “gaten” in het hek. In de Kunsttrajectetalages is nu aan de hand van prints, maquettes, en de tekeningen te zien hoe de ontwerpers stap voor stap van tekeningen tot het stadspeelhek kwamen. Het is verrassend hoe je met een goed idee en een frisse blik samen met een groep kinderen tot iets kan komen dat het woord “hek” een totaal andere lading geeft.

Het Stadspeelhek staat rechts naast Brede School de Zeeheld, waar de Van Linschotenstaat uitkomt op de Van Diemenstraat.

Met dank aan stadsdeel West en Woningbouwvereniging Eigen Haard.

pdf uitnodiging
www.kapteinroodnat.nl