Gilleam Trapenberg

t/m 31 aug 2024

Gilleam Trapenberg New SunsIn het kader van Keti Koti Westerpark zal vanaf 2 juni in diverse etalages in de Staatliedenbuurt werk te zien zijn uit de serie ‘New Suns’ van Gilleam Trapenberg.

Trapenberg begon de serie in 2020 vanuit een verlangen naar Curaçao, het eiland waar hij opgroeide. Voor ‘New Suns’ maakte hij met een technische camera foto’s van de ondergaande zon, waarvan hij vervolgens het negatief digitaal bewerkte. Zo ontstond er een reeks beelden met diverse kleurcombinaties die het gevoel van de ondergaande zon overbrengt, maar je ook aan het denken zet over wat je precies ziet.

Buro Stedelijk: “Met de serie ‘New Suns’ zet Trapenberg vraagtekens bij de Caribische zon als symbool van exotisme, commercialiteit en toerisme. Hij onderzoekt niet alleen de aantrekkingskracht die we verbinden aan ideeën over het Caribisch gebied, maar helpt ons ook stereotype beelden te herzien die de basis vormen van het idee van een utopisch Caribisch paradijs. Voorzichtig maakt hij ons duidelijk dat het eiland deels floreert dankzij de zon, maar dat de daaruit voortvloeiende economische welvaart niet altijd ten goede komt aan de eilandbewoners.”

Gilleam Trapenberg (1991, Curaçao) woont en werkt als beeldend kunstenaar in Amsterdam. Trapenberg studeerde fotografie aan de KABK in Den Haag. Met zijn werk reflecteert hij op het sociale landschap van zijn thuisland.

Kunsttraject-etalages: 
Het werk is dag en nacht te zien in de volgende etalages in de Staatsliedenbuurt:
Van Hallstraat 13, 31
J.M. Kemperstraat 89, 121, 140, 148
Van der Hoopstraat 41, 66, 88, 89
Fannius Scholtenstraat 20
Groen van Prinstererstraat 61 (kantoor Kunsttraject)

lees meer over deze tentoonstelling

uitnodiging