Etalages Zeeheldenbuurt 2017
Curator Frans van Tartwijk organiseert onderstaande exposities in etalages in de Zeeheldenbuurt.
Stadsdeel Westerpark en Woningbouwvereniging Eigen Haard maakten deze exposities mogelijk.

 

 

 

   

Anne-Marie van Meel
Halfway between here and there
2 december 2017 | 15 februari 2018

Rondleiding door Anne-Marie van Meel op zondagmiddag 3 december om 15.30 uur. Verzamelen bij de Kunsttafel op het Zoutkeetsplein


uitnodiging

 

   

FOTOGRAFIEWEDSTRIJD ZEEHELDENBUURT 2017

Waarom is de ene foto mooier, beter, grappiger of verrassender dan de andere?
De fotograaf Henri Cartier-Bresson had het altijd over het beslissende moment: hij bedoelde daarmee dat de fotograaf iets heeft gezien dat niemand anders is opgevallen en hij heeft meteen een foto genomen. Daarna kon iedereen zien wat de fotograaf als eerste gezien had. Een goede foto maak je dus door goed te kijken en op het beslissende moment een foto te nemen.

In de buurt en in de buurtkranten van Amsterdam-West werden in de afgelopen maanden buurtbewoners opgeroepen foto's in te sturen. 55 Buurtbewoners stuurden 127 foto's in. Jan Theun van Rees en Dominique Panhuysen waren de tweekoppige en deskundige jury, en zij kozen anoniem 6 foto's voor de expositie. Bij het selecteren werd vooral gelet op het bijzondere en verrassende karakter van de foto's en minder op de technische kwaliteit. In de 6 kunstetalages in de Zeeheldenbuurt zijn op groot formaat foto's te zien van Harrie Blommensteijn, Marijke Boon, Leander Haaitsma, Maaike Lucas, Margreet van der Molen en Manous Nelemans.

Op zaterdagavond 23 September 19 uur, Zoutkeetsplein maakt de jury bekend wie van de 6 exposanten de winnaar is en dan kan er ook gestemd worden voor de publieksprijs. Stadsdeelvoorzitter Melanie van der Horst, tevens wethouder Cultuur zal de prijs uitreiken. Wie zelf ook wat meeneemt kan ter plekke genieten van gratis eten van het FoodShare Festival. Iedereen is welkom.

Tentoonstelling van 23 september tot 27 november

De fotografiewedstrijd Zeeheldenbuurt wordt in 2017 voor de tweede keer georganiseerd, en is een initiatief van Frans van Tartwijk voor stichting Kunsttraject in de Kunsttrajectetalages in de Zeeheldenbuurtfacebook.com/fotografiewedstrijd

Foodshare-festival


uitnodiging
 

   

Caroline Roessing en Truus Waaijers
17 Juni tot half September


Caroline Roessing en Truus Waaijers exposeren kleine sculpturen in de Kunsttraject-etalages in de Zeeheldenbuurt. Caroline Roessingh bouwt wiebelige, maar zorgvuldig gemaakte, constructies van hout, die consequent zwart geverfd worden. Het zijn mini-wachttorens, wagens, balkons, en hutten die associaties oproepen met animatiefilms en sprookjes en die even aandoenlijk als beangstigend zijn.
Het materiaalgebruik van Truus Waaijers is verrasssend. Zij combineert kleurige blokken, waar kinderen kastelen van bouwen, met grillige vormen van purschuim, rommelige gekleurde electriciteitsdraden, schuursponsjes of stukken hout. Haar beelden zijn klein en passen net in de etalages, maar met een beetje fantasie kun je je ook voorstellen dat je haar beelden zou kunnen beklimmen of er doorheen zou kunnen lopen.

Rondleiding door de beide kunstenaars op Zondag 18 Juni 15.30 uur, verzamelen bij de Kunsttafel, Zoutkeetsplein.
Adressen van de etalages:
Dirk Hartoghstraat 41,45. Van Heemskerckstraat 42, 26. Roggeveenstraat 109, 165


http://www.truuswaaijers.com/

carolineroessingh.nl/ruimtelijkwerk

uitnodiging

 

   

Iteration Drawings
Bob Waardenburg
19 april t/m 12 juni 2017


De tekeningen van Bob Waardenburg zijn opgebouwd uit eenvoudige geometrische vormen zoals cirkels, golven en vierkanten. Hij beperkt zich tot het tekenen, maar zoekt de grenzen op van wat tekenen allemaal kan zijn. Hij gebruikt verschillende media en technieken: zijn tekeningen kunnen gravures in steen of glas zijn, maar ook houtskooltekeningen. In de Zeeheldenbuurt zijn zes nieuwe werken met Siberisch krijt op papier te zien, gebaseerd op de handeling van het tekenen zelf. In iedere tekening worden geduldig en geconcentreerd eindeloos dezelfde vormen naast elkaar gezet, net zolang tot het papier helemaal vol is.
Zo ontstaan vanzelf verschillende structuren en krijgt iedere tekening een eigen karakter. Bob ziet de helderheid en eenvoud van zijn werk als een rustpunt in de beeldenbrij op straat en in de media. Een iteratie is een herhaling: het is een term uit de wiskunde en informatica waarin een itererend proces kan leiden tot één waarde, oscillatie (een soort golfbeweging) of tot een chaotische ontwikkeling.

Rondleiding Er is een rondleiding door de kunstenaar op zondag 21 mei om 15.30 uur. Verzamelen bij de Kunsttafel op het Zoutkeetsplein.

uitnodiging

bobwaardenburg.com

 

   

Seen that, been there , read that...
Witte Wartena
29 januari tot 27 maart 2017

Openings rondleiding: zondag 29 januari om 15.30 uur.
Verzamelen bij de Kunsttafel op het Zoutkeetsplein.
Ontvangst met warme chocolademelk!

De uit Amsterdam afkomstige tekenaar Witte Wartena is overal en nergens thuis: in Tokyo, Edinburgh, Berlijn, Amsterdam,
Rotterdam of New York.
In een droge, aan strips ontleende stijl, tekent hij een
eindeloze opsomming van gebeurtenissen en beelden uit het leven van Witte Wartena. Hijzelf lijkt er niet zo veel toe
te doen; hij blijft meestal buiten beeld.
Het is alsof we door de ogen van Witte meekijken. Zo zien we de kunstenaarsvrienden van Witte op de vele galerieopeningen
die hij bezoekt, het bureaublad van zijn computer of de boeken die hij leest. Alles is getekend en ieder detail telt.
Alles is interessant en alles is even belangrijk.


uitnodiging