Etalages Zeeheldenbuurt 2016
Curator Frans van Tartwijk organiseert onderstaande exposities in etalages in de Zeeheldenbuurt.
Stadsdeel Westerpark en Woningbouwvereniging Eigen Haard maakten deze exposities mogelijk.

 

 

 

   

Sayaka Abe en de vrouwen van buurtkamer Parlarie.
23 oktober tot half december

Openings rondleiding: 23 oktober, 14 uur, buurtkamer Parlarie, Barenszstraat 28

De van oorsprong Japanse kunstenares Sayaka Abe studeerde aan het Sandberginstituut . Voor de tentoonstelling in de etalages in de Zeeheldenbuurt werkte zij samen met vrouwen van de internationale vrouwengroep uit buurtkamer Parlarie. Iedere vrouw maakte een draagbare sculptuur voor een van de andere deelnemers, geïnspireerd op een voorwerp of ding dat voor hen een bijzondere betekenis heeft.
Zo ontstonden er verrassende werkstukken die het midden houden tussen maskers, hoofdtooien en make-up.
Fotograaf Manus Sweeney stond klaar om de resultaten tegen een donkere achtergrond te fotograferen. Door de uitgesproken licht/donker werking lijken de foto's op 17e eeuwse oud-Hollandse schilderijen.


uitnodiging
 

   

Erik Fens: Curious collections
19 juni - 18 september 2016

rondleiding: zondag 19 juni om 15.30 uuruitnodiging
 

   

Elly Sloep
Tekeningen
2 april t/m 13 juni
Rondleiding 10 april 15.30 uur

Elly Sloep weet zich te beperken: haar materiaal is altijd potlood of houtskool op papier, zij gebruikt geen kleur en haar tekeningen stellen niets voor. Vaak suggereert zij twee patronen die over elkaar heen lijken te liggen. Je ziet bijvoorbeeld een ruitjespatroon en daardoor heen is er een eronder liggend patroon van vierkanten op een donkere achtergrond te zien, maar overdreven complex wordt het nooit. De donkere vlakken zijn opgebouwd uit eindeloze lagen krijt of potlood. Haar tekeningen zijn met verbeten vasthoudendheid gemaakt, maar zien er eenvoudig en sereen uit. Voor de Kunsttrajectetalages in de Zeeheldenbuurt maakte zij nieuwe grote tekeningen

uitnodiging


 

   

Cornelius Grau
'Blik op de wereld'
Van 10 januari t/m 15 maartDe sculpturen en installaties van Cornelius Grau zijn herkenbaar en alledaags. Je ziet meteen dat het om een motorzaag, een lamp of een meubel gaat. Cornelius heeft die vertrouwde voorwerpen nagemaakt in hout en ze in knallende kleuren beschilderd. Zijn werk doet aan van alles denken: aan speelgoed, strips, kleurplaten, animatiefilms of reclame. Het is een wereld die er fris en aantrekkelijk uitziet, maar die zo plat is als een dubbeltje: niets werkt en alles is nep. De meeste mensen moeten lachen om de toewijding waarmee hij niet zo heel bijzondere dingen namaakt en beschildert. Toch is zijn werk meer dan een grap. Cornelius Grau toont ons de wereld der dingen: pijnlijk leeg en ontroerend mooi. Voor de kunstetalages in de Zeeheldenbuurt heeft Cornelius 6 kleine installaties gemaakt die allen een eigen onderwerp hebben: de slaapkamer, de keuken, het huis, tuinieren, hout hakken en de bouw. Rondleiding door de kunstenaar op zondag 10 januari om 15.30 uur. Verzamelen bij de Kunsttafel op het Zoutkeetsplein. Ontvangst met een glas Glühwein. Ga mee met Kunsttraject het nieuwe jaar in!

kh-do.de/de/ateliers/grau/grauindex.html

kunsttrajectamsterdam.nl

uitnodiging

Het werk is dag en nacht in de Kunsttraject-etalages te zien:
Dirk Hartoghstraat 41 en 45,
Van Heemskerckstraat 42 en 46,
en Roggeveenstraat 109 en 165.