Etalages Zeeheldenbuurt 2015
Curator Frans van Tartwijk organiseert onderstaande exposities in etalages in de Zeeheldenbuurt.
Stadsdeel Westerpark en Woningbouwvereniging Eigen Haard maakten deze exposities mogelijk.

 

 

 

   

Gosse van der Leij Schilderijen en tekeningen

Van 27 juni tot 3 oktober 2015

Gosse van der Leij schildert zijn vrouw, zijn zoons, de buren, zijn ouders, zichzelf toen hij 19 was, zijn moeder bij een oude kast, of een bruid en bruidegom bij hun huwelijk.
Als je geen goede vriend van Gosse bent, kun je niet zo goed inschatten hoe gelijkend zijn werken als portretten zijn, maar misschien is dat niet het belangrijkste. Zijn werken zijn heel eenvoudig. In een paar schilderijen is de achtergrond in een grondkleur geschilderd en is het interieur er in donkere lijnen bovenop geschilderd, terwijl de figuren uitgespaard lijken te zijn. Dat nadrukkelijk platte van zijn werk is ook aandoenlijk. Je realiseert je dat je leven niet uniek is, en dat dit niet alleen de buren van Gosse van der Leij zijn, maar dat vrijwel iedereen buren heeft, die misschien ook wel in een huis met keurige tuin wonen, dat je zelf misschien ook wel een niet zo heel zelfverzekerde puber was en dat we allemaal ouders hebben, die langzamerhand steeds ouder worden.

Rondleiding op zondag 28 Juni, 15.30 uur door de kunstenaar. Verzamelen bij de Kunsttafel, Zoutkeetsplein.

 

 

Het werk is dag en nacht in de Kunsttraject-etalages te zien:
Dirk Hartoghstraat 41 en 45,
Van Heemskerckstraat 42 en 46,
en Roggeveenstraat 109 en 165.

pdf uitnodiging

 

   

Stella de Kort Tekeningen en Sculpturen

Van 2 mei tot 22 juni 2015

Stella de Kort tekent wat ze kent en wat ze ziet. In dunne, geconcentreerde lijnen tekent zij interieurs van woningen en kerken, operatiekamers of opgebroken straten. Consequent en precies tekent zij ieder detail. Alles is even belangrijk: een baksteen op de straat, een sok die over de vloer zwerft, of een schakelaar op een monitor. Vaak gaat ze als een klassieke landschapsschilder ergens met haar tekenblok zitten en begint ze te tekenen. Toch zijn haar tekeningen niet klassiek. Stella zoekt niet naar een mooie vlakverdeling of compositie, en zij bekommert zich niet om het perspectief. Ze schept geen orde en harmonie, maar zij omarmt de chaos.
Naast tekeningen zijn in de etalages een aantal sculpturen van papier te zien, die gebaseerd zijn op gebruiksvoorwerpen als een wasrekje of een wasmachine.

Op zondag 31 Mei, 15.30 uur: rondleiding door de kunstenaar. Verzamelen bij de Kunsttafel, Zoutkeetsplein.

Het werk is dag en nacht in de Kunsttraject-etalages te zien:
Dirk Hartoghstraat 41 en 45,
Van Heemskerckstraat 42 en 46,
en Roggeveenstraat 109 en 165.

pdf uitnodiging
rietveldacademie.nl/nl/eindexamens/2014/vav/stella-de-kort

 

   

Fotografiewedstrijd

'"Tussen de talloze foto's zitten die mensen tegenwoordig maken zijn er ook foto's die er uitspringen. Soms staat er iets raars op de foto, soms is het licht vreemd, soms zitten er verrassende details in, soms heeft degene die de foto nam iets gezien wat niemand anders is opgevallen, soms is het toeval."
In de buurt en in de buurtkranten van Amsterdam-West werden in de afgelopen maanden buurtbewoners opgeroepen zulke foto's in te sturen. 48 Buurtbewoners reageerden. De tweekoppige jury koos anoniem 6 foto's voor de expositie. Bij het selecteren werd vooral gelet op het bijzondere en verrassende karakter van de foto's en minder op de technische kwaliteit. In de 6 kunstetalages in de Zeeheldenbuurt zijn op grote formaat foto's te zien van Richard Faber, Roos Faber, Manous Nelemans, Marieke Oud, Niels Staal en Zoë de Blaeij.


 

   

   

Aldwin van de Ven Schilderijen en Sculpturen

Van 4 maart tot 27 april 2015

De sculpturen en schilderijen van Aldwin van de Ven vallen op door de totale afwezigheid van ‘poeha': hij gebruikt geen spetterende kleuren, ingewikkelde composities of expressieve kwaststreken. Zijn werk ontstaat door proberen en schuiven, schilderen en weer overschilderen. De eenvoudige voorstellingen als een vogel, een hoofd met een hoed, of een ruitjespatroon suggereren een verhaal tussen droom en werkelijkheid. Zijn werken zijn als die rustige jongen of dat rustige meisje in een schoolklas waar je niet helemaal hoogte van krijgt, maar die je ook nooit meer loslaat.

Rondleiding door de kunstenaar op
Zondag 8 Maart, 15.30 uur verzamelen bij de Kunsttafel, Zoutkeetsplein. Iedereen van harte welkom!

Het werk is te zien in de volgende etalages:
Dirk Hartoghstraat 41 en 45,
Van Heemskerckstraat 42 en 46,
Roggeveenstraat 109 en 165.

pdf uitnodiging
www.aldwinvandeven.com

  Alwin van de Ven

   

 

   
     

 

   
     

TOP