Etalages Zeeheldenbuurt 2014
Curator Frans van Tartwijk organiseert onderstaande exposities in etalages in de Zeeheldenbuurt.
Stadsdeel Westerpark en Woningbouwvereniging Eigen Haard maakten deze exposities mogelijk.

 

 

 

   

Annekatrien de Maar Schilderijen

Van 29 november tot 2 Februari

De schilderijen van Annekatrien de Maar zijn opgebouwd uit streepjes, stippen, delen die gebreid lijken te zijn, kriebels, open tekenachtige stukken, arceringen, delen die met een spuitbus gespoten zijn, transparant en dekkend geschilderde stukken, lapjes, draad en verschillende soorten tape. Al die structuren en manieren van schilderen zijn eerder naast elkaar als over elkaar heen geschilderd. De werken zijn complex, maar zij heeft niet zo maar een eind weg geschilderd: sommige delen van de het doek zijn leeg gebleven en haar schilderijen zien er afgewogen uit.

Al die delen worden samen een landschap, of een interieur. Opvallend is dat het perspectief geen rol speelt: de achtergrond is even dichtbij en even belangrijk als de voorgrond. Daarin lijkt haar werk op de schilderijen uit de middeleeuwen en de renaissance. Het werk van Annekatrien heeft een met de kunst uit die tijd vergelijkbare helderheid en concentratie.

Rondleiding
door de kunstenaar op
zondag
30 november 15.30 uur,
verzamelen bij de kunsttafel, Zoutkeetsplein.
Ontvangst met warme chocolademelk, iedereen van harte welkom!

Het werk is te zien in de volgende etalages:
Dirk Hartoghstraat 41 en 45,
Van Heemskerckstraat 42 en 46,
Roggeveenstraat 109 en 165.

pdf uitnodiging
www.annekatriendemaar.nl

  Annekatrien de Maar

   

Irene O'Callaghan ‘Game of fitting'

Van 20 september tot 24 november in de Zeeheldenbuurt

Irene O'Callaghan studeerde aan het Sandberg instituut en woont in Amsterdam.
Zij is fotograaf maar, zoals zij zelf zegt, een fotograaf die de grenzen van de fotografie opzoekt. De 6 werken in de Zeeheldenbuurt zien er dan ook niet uit als foto's. Ze zijn wel met een fotografische techniek, de blauwdruk, gemaakt. Door kartonnen vormen op papier met een lichtgevoelige laag te leggen blijft het afgedekte deel van het papier onbelicht. Het belichte deel van het papier wordt blauw. Door meerdere keren en secuur te belichten met verschillende kartonnen vormen ontstaan blauwere en minder blauwe delen. Het resultaat is verrassend realistisch.
Game of fitting is het kinderspel waarbij houten vormen in de juiste tegenvormen gepast moeten worden. De 6 versies van het spel doen denken aan eenvoudige architectuurmodellen. De vertrouwdheid van deze beelden is aandoenlijk. Door de technische omweg waarmee ze gemaakt zijn blijven ze ongrijpbaar.

Rondleiding
door de kunstenaar op
Zondag 21 September 15.30 uur,
verzamelen bij de kunsttafel, Zoutkeetsplein

Het werk is te zien in de volgende etalages:
Dirk Hartoghstraat 41 en 45,
Van Heemskerckstraat 42 en 46,
Roggeveenstraat 109 en 165.

pdf uitnodiging
www.ireneocallaghan.com

  Game of fitting

   

Tina Sejbjerg ‘On-kruid'

Van 28 juni tot 15 september in de Zeeheldenbuurt

Fotografe Tina Sejbjerg woont in Amsterdam. Zij is opgegroeid in Scandinavië, waar de natuur woest en overweldigend is. In Nederland is dat natuurlijk niet zo. De natuur in Nederland is gecultiveerd en gereduceerd tot stukjes groen, ingeklemd tussen woonwijken en bedrijventerreinen. Toch groeien overal in de stad wilde planten. In de Zeeheldenbuurt toont zij 6 grote foto's van zulke planten, die tussen stoeptegels en in perkjes groeien. De foto's van onder andere muursla, gestreepte witbol en fluitenkruid tonen de planten geïsoleerd tegen een zwarte achtergrond. De foto's zijn technisch perfect en de detaillering is enorm: ieder zaadje, takje en blaadje is scherp.
www.groepsbeelden.net

Op 29 juni, 15.30 uur is er een plantenexcursie door de Zeeheldenbuurt. Onder leiding van de biologen Bertien Besteman en Claud Biemans wandelen we langs de foto's in de etalages, en kijken we naar bijzondere planten in de buurt. De excursie eindigt op het stenen hoofd, waar de zeer zeldzame steenbreekvaren en schubvaren groeien. Na afloop maakt kunstenaar Jozef van de Heijden ter plekke plantaardig eten voor iedereen!

Het werk is te zien in de volgende etalages:
Dirk Hartoghstraat 41 en 45,
Van Heemskerckstraat 42 en 46,
Roggeveenstraat 109 en 165.

pdf uitnodiging
www.bendnatuuradvies.nl
www.frontlinie.nl/flora.htm
www.floronamsterdam.nl

  Tina Sejbjerg

   

Kaptein Roodnat ‘Zo kan het ook'

Met de kinderen van Brede School de Zeeheld
en HVO Querido.
van 20 april t/m 15 juni in de etalages van de Zeeheldenbuurt

Marleen Kaptein en Stijn Roodnat zijn samen Kaptein Roodnat. Kaptein Roodnat ontwerpt en maakt meubels, producten en kunsttoepassingen. Een van die kunsttoepassingen is een “stadspeelhek” aan de Van Diemenstraat in de Zeeheldenbuurt. Het hek was een opdracht van stadsdeel West en Woningbouwvereniging Eigen Haard en het moest er komen zodat spelende kinderen niet meer zomaar de drukke Van Diemenstraat op kunnen rennen.

Het woord “hek” klinkt onvriendelijk. Een hek is meestal bedoeld om iemand op te sluiten of buiten te houden. Zo niet dit hek: het mooie van het stadspeelhek is dat het je er omheen kunt lopen en doorheen kan kijken. Het is ook maar 1,40 m hoog. Een paar staanders van het hek zijn ook zitelementen. Het heeft geen gaas of spijlen, maar is opgebouwd uit in cortenstaal uitgesneden kindertekeningen.

Kaptein Roodnat vroeg kinderen uit de buurt tekeningen te maken over de stad en over de weg van huis naar school. De tekeningen waren de bouwstenen van het hek. De witte stukken van het papier zijn nu de “gaten” in het hek. In de Kunsttrajectetalages is nu aan de hand van prints, maquettes, en de tekeningen te zien hoe de ontwerpers stap voor stap van tekeningen tot het stadspeelhek kwamen. Het is verrassend hoe je met een goed idee en een frisse blik samen met een groep kinderen tot iets kan komen dat het woord “hek” een totaal andere lading geeft.

Het Stadspeelhek staat rechts naast Brede School de Zeeheld, waar de Van Linschotenstaat uitkomt op de Van Diemenstraat.

Met dank aan stadsdeel West en Woningbouwvereniging Eigen Haard.

Het werk is te zien in de volgende etalages:
Dirk Hartoghstraat 41 en 45,
Van Heemskerckstraat 42 en 46,
Roggeveenstraat 109 en 165.

pdf uitnodiging
www.kapteinroodnat.nl

  Kaptein Roodnat
Foto: Manon Paulissen

   

Arjen Baars ‘Laten we het niet groter maken dan het is'

van 22 februari tot 6 April in de Zeeheldenbuurt  

Arjen Baars maakt kleine olieverfschilderijen. Arjen verstaat zijn vak: hij weet hoe hij een landschap, een figuur, of een auto moet schilderen. Veel meer dan dat is er ook niet te zien: een auto, iemand die hardloopt, of een voetballer op een hoekje van het veld. Toch is er meestal een subtiel verschil met zo maar een geschilderd plaatje, al lijkt het alsof Arjen dat verschil zo subtiel mogelijk wil maken. Soms schildert hij een niet zo heel bijzondere gebeurtenis, vaak is het onderwerp zo klein -of het schilderij zo donker- dat het nog maar net te zien is. Het lijkt wel of de schilder, net als de figuren die hij schildert, wil verdwijnen: hij wil niemand zijn. Niemand is perfect.    

Rondleiding
door de kunstenaar op Zondag 23 Maart, 15.30 uur Verzamelen bij de Kunsttafel, Zoutkeetsplein.
Iedereen van harte welkom!

Het werk is te zien in de volgende etalages:
Dirk Hartoghstraat 41 en 45,
Van Heemskerckstraat 42 en 46,
Roggeveenstraat 109 en 165.

pdf uitnodiging
www.arjenbaars.nl

  Arjen Baars

   

 

   
   

 

   
     

TOP