Kunsttraject

Bekijk ‘Houthaven in transition' elke maand
Met ingang van februari 2011 volgen zes fotografen de bouw van de wooneilanden in de Houthaven.
Elke maand leveren zij elk één foto van een verandering.
Zo groeit Houthaven in transition, een ‘exposite on line', mee met de bouw.
Amerens Hedwich
Andre Homan
Dirk Blij
Dominique Panhuysen
Martijn Oostra
Tom Janssen

Houthaven in transition
Zeven wooneilanden in de Houthaven
Op de plek waar vrachtschepen uit de hele wereld een eeuw geleden hun boomstammen losten, verrijst de komende jaren een aantrekkelijke eilandenwijk waar Amsterdammers weer kunnen wonen aan het water. Het gebied in het noordelijk deel van de Spaarndammerbuurt verandert in zeven groene, autoluwe wooneilanden in het IJ, met in totaal ruim 2000 woningen en 70 woonboten. Op de kop van de pontsteiger komt een bijna 90 meter hoog gebouw met appartementen. Verder bestaat het plan uit 50.000 m2 voorzieningen, waaronder bedrijfs- en kantoorruimtes, horeca, scholen, een hotel en een zorgcentrum. Naast de Spaarndammerdijk komt een tunnel voor het doorgaand verkeer, met daarbovenop een dijkpark dat de huidige Spaarndammerbuurt en de nieuwe woonwijk in de Houthaven met elkaar verbindt. De Houthaven wordt 100% klimaatneutraal gebouwd. De gehele energiebehoefte in het gebied wordt duurzaam opgewekt.

Fotografisch verslag van de veranderingen
De afgelopen jaren zijn er vooral voorbereidingen getroffen. Maar met ingang van 2011 gaat het bouwen echt beginnen. Dat betekent dat het hele terrein drastisch van aangezicht zal veranderen. Zes fotografen doen maandelijks verslag van die veranderingen op de website van stichting Kunsttraject. Ze zullen niet alleen het proces vastleggen maar ook hun eigen visie laten zien op wat er was, is en nog gaat komen.

Co Stor, projectdirecteur Houthavens
Als directeur van het projectbureau ben ik heel blij met dit initiatief want niet alleen kan zo iedereen volgen wat er gebeurt, het is ook een mooie manier om te laten zien dat kunst en cultuur en economische ontwikkelingen hand in hand kunnen gaan.

Deelnemende fotografen
Amerens Hedwich
Amerens Hedwich is altijd een kijker, een ziener geweest. Boeken lezen was niet haar ding maar plaatjes kijken wel. Dat zij fotograaf is geworden is dan ook geen grote verrassing. Sinds zij op haar dertiende verjaardag een camera kreeg, legt zij het leven om haar heen vast. In Den Haag volgde zij de studie analoge fotografie aan de Koninklijke Academie voor de Kunsten. Sinds een aantal jaren werkt zij digitaal maar voelt zich een analoge fotograaf met een digitale camera. Fotograferen vindt zij vooral kijken en zien. www.amerenshedwich.nl
Houthaven in transition volgens Amerens:
“Het verstilde gebied is aan grote veranderingen onderhevig. Voordat de stilte eruit is, wil ik graag de rust vastleggen”.

Andre Homan
André Homan heeft na de Gerrit Rietveld Academie een masteropleiding fotografie gevolgd op de AKV St. Joost. Sindsdien kijkt hij met een open blik naar het alledaagse, zoekt hij het buitengewone in het gewone, en hoopt hij dat anderen zich met hem zullen verwonderen over de wereld voor onze ogen. Want foto's, is zijn stellige overtuiging, verklaren uiteindelijk niets. Foto's zijn raadsels.
www.andrehoman.net
Houthaven in transition volgens Andre:
"Ik ben vooral geboeid door manifestaties van niet geplande orde, sporen van informeel menselijk gedrag, en planten die hun eigen leven leiden in het gebied van de Houthavens”.

Dirk Blij
Dirk Blij fotografeert al 40 jaar. Na een opleiding aan de Fotovakschool gaf hij naast het fotograferen les aan het ACF (Amsterdams Centrum voor de Fotografie) waar hij ook meerdere exposities heeft gehad. Analoge fotografie heeft vijf jaar geleden plaats gemaakt voor digital fotograferen. http://www.flickr.com/photos/dirkblij/
Houthaven in transition volgens Dirk:
“Affiniteit met het project? Het zou zomaar kunnen dat ik over een aantal jaar in de Houthaven woon”.

Dominique Panhuysen
Het werk van Dominique Panhuysen is intiem en poëtisch van aard. Haar kracht schuilt in het vermogen om ons bewust te maken van het bijzondere in het gewone. Materiaal voor haar foto's vindt zij als terloops dichtbij huis. Mensen, dingen, voorwerpen, landschappen, straatbeelden, interieurs, afbeeldingen, flarden tekst en woorden die haar treffen legt zij op foto vast, alsof het objectieve registraties betreft. Dominique Panhuysen volgde de afdeling Fotografische Vormgeving op Academie St. Joost te Breda. Sinds 1989 is zij werkzaam als beeldend kunstenaar/fotograaf in Amsterdam.
www.dominiquepanhuysen.nl
Houthaven in transition volgens Dominique:
"Ik hou van de rafelranden van de stad".

Martijn Oostra
Martijn Oostra werkt als grafisch ontwerper, fotograaf, kunstenaar en publicist. Zijn projecten variëren van videokunstwerk tot lettertype-ontwerp. In al zijn activiteiten zit een lijn die alles met elkaar verbind. Of het nu een grafisch ontwerp of een artikel dat hij heeft geschreven betreft, het is gemaakt met het ‘gereedschap' waarmee hij communiceert. Zijn gereedschap vind hij in de media en in de openbare ruimte (op straat). De realiteit over de realiteit. Je toont er mee aan hoe het dagelijks leven is gecodeerd. Dat wat in de ene context banaal is, krijgt in een andere een extra betekenis. Mensen moeten denken: ‘Goh, dat kende ik toch al? Waarom heb ik dat dan nooit zó gezien?' Martijn Oostra is altijd op zoek naar het mooie van het triviale, maar zijn werk gaat wel degelijk inhoudelijk over onze omgeving. Hij zoekt naar het detail dat net zoveel zegt als het grote geheel en soms zelfs nog meer.
www.martijnoostra.com
Houthaven in transition volgens Martijn:
"In dit soort 'transito-plekken' komen dingen bij elkaar die je normaal gesproken niet snel samen zult zien".

Tom Janssen
Tom Janssen probeert in zijn fotografie antwoorden te vinden op een aantal vragen die hij zichzelf vaak stelt: hoe verhouden we onszelf tot onze omgeving, hoe richten we de openbare ruimte in, en hoe gebruiken en ervaren we deze ruimte? Tom Janssen studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In 2010 behaalde hij zijn bachelor of Design in Photography.
www.tomjanssen.eu
Houthaven in transition volgens Tom:
“Als fotograaf wil ik graag onderzoeken hoe de herinrichting van de Houthaven invloed zal uitoefenen op de beleving van dit gebied”.

Lea Groeliker is de curator van Houthaven in transition
projecthouthavens@gmail.com

 

 

TOP

 

 

Houthaven in transition